May 17

Partile unui sistem solar-termic cu apa calda

Probabil ati auzit si dvs. despre beneficiile pe care vi le pot oferi acele panori solare de la TOP Solar, asa ca in cele ce urmeaza dorim sa va aducem la cunostinta mai multe detalii despre panourile solare termice. De fapt, va vom prezenta partile componente ale unui sistem solar termic cu apa calda.

Colector

Acesta este numele tehnic al panoului negru mare care se afla pe acoperis. Casele mai mici (sau cele in zone mai calde) se pot dota cu panouri mult mai mici decat casele mai mari (sau cele in zone mai reci). Colectorii de obicei variaza in dimensiune de la aproximativ 2.15 metri patrati 20.160 de metri patrati.

Nu este surprinzator faptul ca colectorii lucreaza cel mai eficient pe acoperisuri care au o vedere directa, fara deblocare a Soarelui (cu putini copaci sau cladiri in cale). In general, exista doua tipuri de colectori cunoscuti sub denumirea de placi plate si tuburi evacuate.

Colectoare plate

Placile plate sunt cele mai simple colectoare: la cele mai de baza, ele sunt putin mai mult decat conductele de apa care trec prin cutii de metal putin acoperite, acoperite cu sticla neagra groasa. Sticla colecteaza si capteaza caldura (ca o sera), pe care apa care trece prin tevi se preia si se transfera in rezervorul dvs. de apa calda.

Tuburi evacuate

Acestea sunt un pic mai sofisticate. Acestea arata ca versiuni mai groase ale luminilor fluorescente, dar functioneaza mai mult ca baloane de vid. Complet gol (de aici numele “evacuat”), colecteaza si capteaza caldura de la lumina soarelui.

Acest lucru curge catre un dispozitiv de colectare (numit uneori un colector) in partea superioara (sau la un capat) prin care curge apa sau un alt fluid, transportand caldura in rezervorul de apa calda.

Spre deosebire de colectoarele plate, ele nu lasa din nou sa dispara prea mult caldura, deci sunt mai eficiente. Cu toate acestea, deoarece acestea sunt un pic mai mult hi-tech si sofisticate, acestea sunt uneori mai scumpe.

Rezervor de apa calda

Nu are rost sa colectati caldura de pe acoperis, daca nu aveti unde sa o pastrati. Cu noroc, casa ta are deja un rezervor de apa calda (cu exceptia cazului in care aveti asa-numitul boiler “combi” de gaz care produce apa calda instant), care poate fi folosit pentru a stoca caldura de la colectorul dvs.; este un fel de baterie “cu apa fierbinte” pe care o incalziti la ore economice convenabile (de obicei, noaptea) gata de utilizare in timpul zilei.

Daca nu aveti un rezervor de apa calda, va trebui sa aveti unul montat. Cu cat mai multi oameni locuiesc in casa, cu atat mai mare vei avea nevoie de rezervor. Un rezervor tipic pentru o casa de familie ar putea fi de aproximativ 100-200 litri (30-60 galoane).

Schimbator de caldura

In mod tipic, panourile solare functioneaza transferand caldura din colector catre rezervor printr-un circuit separat si printr-un schimbator de caldura. Incalzirea colectata de panoul incalzeste apa (sau ulei sau alt lichid) care curge printr-un circuit de tevi intr-o bobina de cupru din interiorul rezervorului dvs. de apa calda.

Caldura este apoi trecuta in rezervorul de apa calda, iar apa racita (sau lichidul) revine la colector pentru a ridica mai multa caldura. Apa din colector nu se scurge niciodata in rezervor: in nici un moment apa nu a fost la iesirea din acoperis printr-o robinet!

Pompa

Apa nu curge intre colector si rezervor, de la sine: aveti nevoie de o mica pompa electrica pentru ao face sa circule. Daca utilizati energie electrica obisnuita pentru a face debitul de apa, energia consumata de pompa va compensa o parte din avantajul utilizarii energiei solare termice, va reduce castigurile pe care le obtineti si veti prelungi timpul de returnare.

In mod inteligent, unele sisteme solare termice utilizeaza in schimb pompe solare (fotovoltaice), ceea ce inseamna ca acestea functioneaza in intregime pe energie regenerabila.

Un lucru bun in legatura cu un astfel de design este ca pompa solara este cea mai activa in zilele cu adevarat insorite (cand se produce cea mai mare parte a apei calde) si mai putin activa in zilele reci si plictisitoare (cand, probabil, nu doriti ca panoul solar sa lucreze deloc).

Sistem de control

Daca este mijlocul iernii si acoperisul este inghetat, ultimul lucru pe care il doriti este sa transferati apa inghetata rece in rezervorul dvs. de apa calda! Exista, de asemenea, in general, un sistem de control atasat la un panou solar-termic cu o supapa care poate opri circuitul de apa in vreme rece.

Un sistem tipic de control poate include unele sau toate din urmatoarele: o pompa, debitmetru, manometru, termometru (pentru a vedea cat de cald este apa) si termostat (pentru a opri pompa daca apa devine prea fierbinte).


Tags: , , ,
Copyright 2019. All rights reserved.

Posted May 17, 2019 by profetul in category "Casa si gradina

Leave a Reply