February 13

Tot ce trebuie sa stiti despre traditii si elemente culturale mostenite in Romania

Adesea, casa de la tara este casa de weekend. Este timpul sa va relaxati si sa scapati de toata agitatia zilnica de rutina. Tot ce ai nevoie este cateva piese confortabile in casa, te poti inspira din filosofia minimalista, dar intr-un mod mai relaxat si mai rustic.

Luarea elementelor din natura in jurul casei va da o imagine foarte naturala. Lemnul rustic pe pereti, alb vopsit, spre deosebire de un lemn natural si din nou elementele de culoare.

Combinati mobilierul contemporan si elementele traditionale pentru a va oferi un aspect modern. Il cunoastem si pe Matisse pentru folosirea unor forme foarte simple si stilizate: Cut Outs. Aceasta ar putea fi o sursa de inspiratie pentru perdele, sau o decoratie stantata pe pereti.

Adesea am vazut acele hambare din partea tarii si ma fac sa visez ca voi putea avea un studio de arta inauntru. Veti avea plafonul ridicat pentru a va oferi spatiu. Cand deschideti unul dintre pereti si adaugati o fereastra mare, toata lumina naturala va curge inauntru. O masa, un scaun … ce ai nevoie mai mult pentru ca lucrarea ta creativa va decora in curand peretii.

Baia poate fi foarte simpla, piatra travertinica pe podea, pereti terminati cu var pentru a le oferi o finisare manuala si o atingere “umana”. Lenjeria de baie alba, cu o margine crosetata sau brodata, unele elemente din lemn si aspectul va fi perfect daca ati putea gasi niste farfurii vechi pentru a acoperi o parte a peretelui.

Nu uita ca frumusetea este in imperfectiune. La toate acestea se adauga clasicele rochii dama Iiana cu broderii si urmarind portul nostru popular si esti deja de al locului.

Deci cum te poate inspira Matisse pentru casa ta de la tara:

  • Inspira-te de motivele traditionale romanesti
  • utilizati niste piese traditionale in casa dvs. sau inspirati din traditie: covor, tesaturi, mobilier pictat
  • pastrati aspectul general foarte luminos in culori si adaugati stropi de culoare
  • nu va fie frica sa amestecati flori cu dungi
  • folositi materiale naturale: lemn, lenjerie, lana, ceramica
  • nu supra-decorati
  • purtati o ie si haine traditionale romanesti.

Iata si alte haine traditionale romanesti.

Itarii sunt tipici pentru moldoveni si reprezinta o pereche de pantaloni taranesti lungi care au fost cusute din tigaie (o specie speciala de lana de oaie) si au o lungime de 2 m, dar fiind inguste, au fost indoite pe picior de la glezna pana la genunchi . Ei au fost purtati in timpul verii si iarna. Itarii pentru uzura de vara sunt fabricati din panza de sac (bumbac voluminos).

Cioarecii sunt pantaloni taranesti din carpa alba de lana (dimie, pnura sau aba) tesuta in patru fire, deci mai groasa decat itari. In Banat, cioarecii sunt cunoscuti ca ciorapi de panza sau ciorapi purtati de femei in timpul iernii. In Moldova se gasesc cioareci fara creti care se poarta in zilele lucratoare. Aici sunt cunoscuti si ca bernevici.

In sud si in Moldova, pantalonii sunt purtati peste cizme sau pantofi, in timp ce in Transilvania sunt incastrate in varfurile cizmelor.


Tags: , , ,
Copyright 2019. All rights reserved.

Posted February 13, 2019 by profetul in category "De purtat", "Recomandari

Leave a Reply