September 27

Cum se realizeaza corectura?

Corectura este citirea unui text fizic sau a unei copii electronice, a unei publicatii pentru a detecta si corecta erorile de productie de text sau artistice. Corectorii trebuie sa fie intotdeauna foarte precisi in activitatea lor, deoarece ocupa ultima etapa de productie tipografica inainte de publicare.

O corectura este o versiune grafica a unei copii sau a unei pagini de manuscris. Acestea contin adesea erorile de scriere, introduse prin erori umane. In mod traditional, un corector se uita la o reprezentare a textului pe exemplarul sau si apoi o compara cu reprezentarea grafica corespunzatoare, iar apoi marcheaza orice erori (uneori numita linie de editare), utilizand semne de corectura standard. Astfel, spre deosebire de a edita copia, procedura definitorie a corecturii este de a lucra direct cu doua seturi de informatii in acelasi timp. Corecturile sunt apoi trimise inapoi la editor sau la artistul grafic pentru corectare. Ciclul de corectare a corecturii va avea de obicei un termen descriptiv, unic pentru un departament sau o organizatie si folosit pentru claritate pentru stricta excludere a altora. Este o practica comuna pentru toate aceste corecturi, indiferent cat de usoare sunt, sa fie trimise din nou la o corector pentru a fi verificate si parafate, stabilindu-se astfel principiul responsabilitatii mai mari pentru corectori, comparativ cu editorii sau artistii acestora.

Tinerea unei copii sau lecturarea uneia implica doi cititori pe corectura. Primul citeste textul cu voce tare literalmente asa cum apare, de obicei, intr-un ritm relativ rapid, dar uniform. Al doilea cititor urmareste textul si marcheaza eventualele diferente relevante intre ceea ce se citeste si ceea ce a fost tiparit. Aceasta metoda este adecvata pentru cantitati mari de text in cazul in care se presupune ca numarul de erori va fi relativ mic.

Cei cu experienta folosesc diferite coduri si abrevieri verbale care insotesc lectura lor. Cifrele rostite, de exemplu, inseamna ca numerele care vor fi citite nu sunt cuvinte enuntate; si o gaura poate insemna ca segmentul viitor de text este in paranteza. Bang inseamna un semn de exclamare. Un tronc facut cu un deget pe masa reprezinta o initiala, virgula, perioada, sau atribut evident similar citit simultan. Un singur corector verifica un text in mod traditional, dar apoi il trimite la un al doilea cititor care repeta procesul. Ambii cititori sunt responsabili pentru modul in care s-a efectuat activitatea.

Scanarea, folosita pentru a verifica un text fara a fi citit cuvant cu cuvant, a devenit comuna odata cu informatizarea tiparirii si popularizarea procesarii de text. Multi editori au propriile lor sisteme de dactilografiere, in timp ce clientii lor folosesc programe comerciale. Inainte ca datele dintr-un fisier sa poata fi publicate, aceastea trebuie sa fie convertite intr-un format folosit de catre editor. Produsul final se numeste de obicei o conversie. In cazul in care un client a corectat deja continutul unui fisier inainte de a-l trimite la un editor, nu mai este necesara interventia unei corecturi suplimentare.

April 30

Greva in scoli!

Am urmarit azi stirile la tv si se pare ca va fi din nou greva de avertisment marti , spre supararea elevilor :)).Profesorii sunt in continuare nemultumiti de salariile pe care le primesc si  le dau dreptate , castiga foarte putin pentru ceea ce fac.

Tezele Nationale vor fi boicotate de catre profesori astfel elevii de a 8-a nu vor avea cum sa se inscrie la liceu .Parerea mea este ca acestia trebuie sa se gandeasca mai intai la elevi care nu au nicio vina si care trebuie sa mearga mai departe la liceu.Daca s-ar ajunge pana la anularea tezelor unice ar putea fi luata in calcul numai media generala , fara teze pentru inscrierea la liceu.

Eu nu sunt a 8-a si nu am nicio treaba , deci privesc partea buna a lucrurilor: ma bucur ca voi avea cateva zile libere :))…