September 4

Stagiile emotionale ale divorturilor

divortDecizia de a pune capat unei relatii poate fi traumatizanta, haotica si plina de emotii contradictorii. Exista anumite trairi specifice, atitudini si dinamici asociate deciziei de despartire indiferent daca o persoana este in rolul de initiator sau de primitor al divortului. De exemplu, nu este neobisnuit pentru o persoana care este initiatorul procesului de divort sa experimenteze teama, un sentiment de usurare, nerabdare indoiala sau vina. In acelasi mod, partea care nu a initiat procesul poate resimti o stare de soc, ca a fost tradata, pierderea controlului, sa pozeze in stare de victima si sa isi diminueze sentimentul de stima fata de propria persoana.

Pentru a normaliza experientele cuplurilor care trec prin divorturi in aceasta perioada, este bine sa se cunoasca stagiile emotionale care au fost identificate cu terminarea unei relatii. Un lucru este sigur, casniciile nu se termina peste noapte si despartirea nu este rezultatul unui incident singular sau sa se produca din vina unei singure parti. Procesul emotional de despartire se intinde in mod normal pe o perioada de mai multi ani si este confundat de fiecare parte ca fiind in stagii diferite ale procesului emotional in timp ce se afla in acelasi stadiu al procesului fizic (legal).

Un lucru destul de normal atunci cand exista divorturi este de a incerca sa se creeze distanta fata de fostul partener. Din nefericire, procesul de distantare ia foarte des forma vanatorii de greseli. Se intampla acelasi lucru ca si in cazul in care o persoana detine o masina mai veche si doreste sa achizitioneze una noua. In acest caz, fiecare problema a vechiului automobil este observata si exagerata pentru a nu exista regrete referitoare la decizia de a o vinde. In acelasi mod, daca o persoana este descrisa ca fiind groaznica, atunci nu va exista nici un sentiment de regret referitor la terminarea unei relatii. Un raspuns comun la un divort este cautarea de razbunare. Atunci cand partile se concentreaza pentru a plati una alteia politele si de a nu fi cu nimic mai prejos, se cheltuie o cantitate egala de energie pe demonstarea nevinovatiei. Numai ca invinuirea, acuzatiile si vanatoarea de greseli nu sunt neaparat un lucru folositor.

Un alt rationament care rezulta este acela ca experianta unui mariaj a fost o experienta complet neplacuta si ca evadarea din aceasta inchisoare este un lucru bun sau ca aceasta a fost stanjenitoare si acum, celalalt partener, trebuie sa indrepte aceasta situatie printr-un divort. Ideea ca o casatorie a fost o experienta total neplacuta este nedreapta pentru ambele parti si poate impiedica vindecarea emotionala. Ambele parti au supravietuit unei casnicii, atata timp cat au putut, deoarece au existat si lucruri bune referitoare la aceasta. Desigur ca au existat si alte lucruri care nu au functionat si acestea sunt motivele reale pentru divorturi.


Tags: , , ,
Copyright 2019. All rights reserved.

Posted September 4, 2015 by profetul in category "Viata personala

Leave a Reply